Alapinformációk

Milyen típusú berendezést válasszunk?

Ablakklíma. Ma már kereskedelmi forgalomban nem kapható.

Split klíma: legkorszerűbb és a lakosság körében legelterjedtebb típus, több fajtája is van:

oldalfali split: a mono egy kültéri és egy beltéri egységből áll, a duót egy kültéri és két beltéri egység képezi, a trió egy kültéri és három betéri egységgel van ellátva. Amikor ennél is több beltéri egység csatlakozik egy kültéri egységhez, akkor már multisplit berendezésről beszélünk.

kazettás split: elsősorban álmennyezetbe szerelhető, rendkívül hatékony, sajnos még eléggé magas áron kapható

parapet, mennyezeti klímák: mint a nevéből is adódik, mennyezetre szerelhető - kevésbé elterjedt

légcsatornás split klímákat főleg olyan helyekre ajánljuk, ahol sok a kis helyiség, a csövek vezethetők tetőtérben, vagy álmennyezetben.

Mobil klíma: előnye, hogy mozgatható hátránya, hogy nagyon zajos ezért például hálószobába csak nagyon erős kompromisszummal használható.

Mekkora hűtőteljesítményre van szükségünk?

Ezt alapvetően a helyiség mérete, tájolása, szigetelése és a benne lévő emberek, gépek hőtermelése határozza meg. Kérjük forduljon hozzánk bizalommal.

Mit jelent az inverteres technológia ?

Az inverteres klímakészülékek többnyire csak részleges terhelés alatt üzemelnek, mivel a komfortos hőmérséklet fenntartásához a maximális teljesítmény töredéke is elég. Az inverteres klímakészülékek folyamatosan a hűtési igényünkhöz igazítják a teljesítményüket. A hagyományos berendezések nem képesek a teljesítményük növelésére vagy csökkentésére, hanem folyamatosan ki- és bekapcsolják a meghatározott sebességen működő kompresszort.
Az inverter ezzel szemben olyan szabályozó, amely ideális sebességre kapcsolja át a kompresszort: alacsonyabb fordulatszámon működteti, ha éppen nincs szükség nagyobb teljesítményre a megfelelő mértékű hűtéshez. A technológia főbb előnyei:

  • Jelentősen csökken a zajszint (így éjszaka is bátran üzemeltethetjük anélkül, hogy zavarna az alvásban).
  • Az inverteres készülékek magasabb energiaosztályba tartoznak, akár 30-50%-os üzemköltség-megtakarítás is elérhető velük.
  • A helyiséget jóval rövidebb idő alatt hűtik le, mint a hagyományos (on-off) készülékek.
  • A beállított belső hőmérsékletet sokkal pontosabban lehet velük tartani (jobb komfort érzet, nincs „huzathatás”).
  • Nincs indítási áramlökés, mert az inverteres klíma kompresszora, nem 100%-os teljesítménnyel indul, így olyan helyekre is telepíthetők ahol, az elektromos hálózat nem bírja a hirtelen felvett áramcsúcsokat.
  • A megtakarított energia árából idővel megtérül az inverteres készülékbe fektetett értéktöbblet.

A multisplit készülékeknél az ár tartalmazza a kültéri egység és a beltéri egységek árát is?

 

A legtöbb gyártó már kizárólag variálható rendszerű multisplit klímakészülékeket kínál. Ennek nagy előnye a rendkívüli rugalmasság, hiszen jóval több variáció összeállható belőle, mint az előre fixen összepárosított készülékeknél. Ebben az esetben mi válogathatjuk össze a beltéri egységeket és a hozzá szükséges kültéri egységet.

A Variálható rendszerű klímakészülékek keresésénél javasoljuk, hogy először válassza ki hány és milyen teljesítményű beltéri egységre van szüksége és utána a kombinációs táblázat segítségével válassza ki a hozzá szükséges kültéri egységet. Fontos, hogy nem kombinálható különböző gyártók beltéri és kültéri egységei egymással. Amennyiben segítségre van szüksége, hívjon telefonon és szívesen segítünk a tervezésben.